עובדים אשר פוטרו תוך הפרת זכות השימוע רשאים להגיש תביעה לבית הדין לעבודה לקבלת פיצוי כספי ממעסקיהם.
ככלל, מעסיק מחויב לקיים לעובד שימוע בטרם פיטוריו, בו יוצגו בפני העובד הנימוקים המלאים לרצון המעסיק לפטר אותו ותינתן לעובד הזדמנות להשמיע טיעונים בעד המשך העסקתו. הלכה פסוקה היא, מימים ימימה, כי זכות הטיעון הינה מזכויות היסוד הראשוניות בשיטתנו המשפטית, ומקום של כבוד שמור לה ביחסי העבודה בכלל, קל וחומר עת נשקלת אפשרות לסיום העסקתו של עובד. זכות הטיעון איננה מטבע לשון, אין לראות בה "טקס" גרדא שיש לקיימו, מצוות אנשים מלומדה, כדי לצאת ידי חובה.
גם כאשר התקיים, לכאורה, הליך שימוע אך הליך השימוע התקיים בצורה לקויה – ניתן להגיש תביעה כנגד המעסיק.
בע"ע (ארצי) 1024/02 שלמה הרשיש נ' עיריית אופקים קבע בית הדין הארצי לעבודה, בהקשר שבו ניתן לעובד הודעה על הליך השימוע שעתיים לפני השימוע, כי:
"אכן התקיים הליך של שימוע אלא שהליך כזה צריך שיעשה תוך מתן הזדמנות נאותה למי שנפגע להכין את עצמו בטרם ההליך ולטעון את כל טענותיו בעת ההליך, בעצמו או בעזרת עורך דין. בענייננו הודיעו למערער על פיטוריו והוא זומן מייד להליך של שימוע שהתקיים שעתיים לאחר מכן. דרך זו אינה מאפשרת למערער הכנה נאותה."
בע"ע (ארצי) 620/07 דב גמליאל נ' חברת החשמל לישראל בע"מ קבע בית הדין הארצי לעבודה, בהקשר שבו ניתן לעובד הודעה על הליך השימוע יום אחד לפני השימוע, כי:
"ראשית נציין, כי דרך המלך לטעמנו, היא שבמערכת יחסי עבודה בכלל, ווודאי שבמערכת יחסים ארוכת שנים ייתן המעסיק לעובד המועמד לפיטורים פרק זמן סביר קודם השימוע, על מנת שיוכל להיערך באופן ראוי להשמעת טענותיו. התראה כה קצרה עלולה להותיר את הרושם כי החלטתו של המעסיק מוגמרת היא וסופית.
בנוסף, ייתכנו מקרים שהנסיבות בהן יעידו על כך שההזדמנות הנאותה להשמעת טענותיו של עובד תחייב מתן פרק זמן ממושך להכנת טענותיו. כך למשל, במקום בו ההכנה לשימוע תדרוש מעובד איסוף מוקדם של מסמכים, סידור טענותיו ואולי אף פנייה לקבלת ייצוג משפטי."