הפסיקה קובעת כי היותו של אדם "עובד" הוא עניין של "סטאטוס", ואין הצדדים יכולים להתנות על כך בהסכם.
מועסקים אשר היו מוגדרים, לכאורה, כעצמאים או כפרילנסרים, רשאים לפנות לבית הדין לעבודה בתביעה להכרה ביחסי עובד – מעסיק ולתבוע את זכויותיהם כשל עובדים שכירים.
חשוב לזכור, כי הקביעה אם מדובר ביחסי עובד – מעסיק הינה קביעה המסורה לבית הדין לעבודה בהתאם לסמכותו.
בע"ע (ארצי) 670/06 יעקב רוט נ' רם מבנים בע"מ, קבע בית הדין הארצי, מפי כב' הנשיא דאז סטיב אדלר, בזו הלשון:
"המבחן להכרעה בדבר קיומם או העדר קיומם של יחסי עובד ומעביד הינו "המבחן המעורב", שבמרכזו "מבחן ההשתלבות". מבחן ההשתלבות קובע, כי אדם הוא עובד אם הוא משולב בעיסוקיו של המפעל ואין לו עסק משלו. משמבחן ההשתלבות אינו נותן תשובה מספקת לנסיבות המיוחדות של המקרה דנן, אימץ בית הדין את המבחן המעורב על מנת להכריע אם קיימים יחסי עובד-מעביד".
הפסיקה קבעה מספר מבחנים לעניין ההכרה ביחסי עבודה, כדלקמן:
מבחן ההשתלבות – יש לבחון את הפן החיובי, דהיינו האם המועסק השתלב במערך הארגוני של המעסיק והאם עבודתו של המועסק הייתה נחוצה למעסיק והיוותה את הבסיס של עסקו. כמו כן, יש לבחון את הפן השני, דהיינו האם המועסק אינו בעל עסק משלו אשר נותן שירות באופן חיצוני.
מבחן הפיקוח / הכפיפות – יש לבחון האם המעסיק היה מפקח על עבודתו של המועסק ונותן לו הוראות כחלק מעבודתו השוטפת.
מבחן הקשר האישי – יש לבחון האם המועסק הוא זה אשר התחייב לבצע את העבודה באופן אישי, וזאת ללא כל מחליף, ולא היה רשאי לשלוח אף אחד במקומו וכן בעצמו היה מבצע את כלל העבודות אצל המעסיק.
מבחן מסגרת שעות העבודה – בדר"כ עובד, בשונה מעצמאי, מועסק במסגרת שעות קבועה של ימים ושעות עבודה שהוא עובד בעבודתו. יש לבחון האם למועסק הייתה מסגרת שעות קבועה.
מבחן אופן הרישום במוסד לביטוח לאומי ומס הכנסה – יש לבחון כיצד המועסק היה רשום בביטוח לאומי ובמס הכנסה. יש לזכור שמדובר בעוד סממן אחד ואין הדבר קובע בהכרח את יחסי הצדדים. דהיינו, גם עובד אשר מועסק כעצמאי וכנגד חשבונית מס יכול להיות מוכר, בדיעבד, כעובד שכיר.
מבחן משך ההתקשרות ורציפותה – ככל שההתקשרות ארוכה ורציפה, אזי הנטייה לראות במערכת היחסים בין הצדדים כיחסי עובד – מעסיק.
מקום העבודה – יש לבחון האם העבודה בוצעה אצל המעסיק או שמא במקום אחר.
מבחן הכלים – יש לבחון מי סיפק את כלי העבודה? – במידה והמעסיק הוא שסיפק את כלי העבודה הדבר מראה כי מדובר ביחסי עבודה.
שיקולי מדיניות של הגשמת תכלית דיני העבודה – גם משיקולי מדיניות של הגשמת תכלית דיני העבודה, בנסיבות מסוימות, יש להכיר במועסק כעובד שכיר של המעסיק והזכאי לזכויותיו השונות מתוקף משפט העבודה.
אם הייתם צד לחוזה כעצמאים או כפרילנסרים מומלץ לבדוק את זכויותיכם מול עורך דין המתמחה בדיני עבודה בכלל ובסוגיה זו בפרט.